Overslaan en naar de inhoud gaan

Erg voor een minister van onderwijs

Het wordt hoog tijd dat minister Pascal Smet fatsoenlijk Nederlands leert praten ipv Engels als vierde taal in Brussel te promoten. In Reyerslaat sprak hij over:'Mensen zoals ons'. Het moet zijn: mensen zoals wij. Hij verwart hun en hen met elkaar.

Het toont eens te meer aan hoe weinig respect dat hij voor onze taal en cultuur heeft. En een beetje respect voor hun literatuur willen schrijvers echter wel. Bovendien kloppen zijn argumenten niet. 

Denkt hij echt dat alle Fransen en Duitsers Engels kennen? Meer dan 95% van de mensen blijft in eigen land werken, waarom zouden ze het nodig hebben. Enkel een kleine bovenlaag spreekt Engels. En wat als Engeland volgend jaar uit de EU zou stappen? Bovendien rukt in de V.S. het Spaans zienderogen op. Moeten we dan weer allemaal Spaans leren? En zei Marc Reynebeau niet:'Dat Engels de taal van het neo-liberalisme is. Hebben we nog niet genoeg bankcrississen gehad dat we die taal nog in de verf moeten zetten? Bovendien vertaalt het Engels slechts 3,5%  uit een ander taal. Ze missen dus veel kennis uit andere culturen.

'Er leren nogal wat Chinese kinderen Engels' wist hij te vertellen. Moeten we die zo dringend naar hier halen om Europa te koloniseren? Het is een dictatoriaal regime dat de mensenrechten aan hun laarzen lapt en niets zonder reden doet. Moeten we maar snel het bloed van het Tiamenplein vergeten? Men moet het boek 'Vrij Spel' van onderzoeksjournalist Kristof Clerix daarover eens lezen. Geen enkele Chinees mag China verlaten als hij niet belooft aan bedekte industriële spionage te doen. Is iedereen het incident met de Chinese studentenclub uit Leuven vergeten? Die het standpunt van Clerix bewijst? Minister-president Peeters is ook zo'n voorstander van Chinese bedrijven die er veelal enkel op uit zijn onze innovaties te kopiëren en naar China over te brengen. Voor wat beloftes van tewerkstelling verkoopt men onze economie uit, wat ze later als politieke druk zullen gebruiken om voordelen af te dwingen.

En dan de sukkels die na zes jaar Nederlandstalig of Franstalig onderwijs in Brussel geen van beide talen voldoende beheersen? Ze moeten er nog Engels bijnemen. Ik geloof dat het morgen bij Jan Hautekiet de dag van het gezond verstand is, mijnheer Smet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen. Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.